Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode

Publiceret

05. april
2014

Morten Helveg Petersen

EU er en historisk set enestående succes, som har skabt forsoning mellem tidligere fjender og en ramme for demokratisk samarbejde mellem forhenværende rivaler. Danmarks velstand og velfærd hænger uløseligt sammen med resten af Europa. 500.000 arbejdspladser i Danmark afhænger af eksporten til det indre marked. Og EU-medlemskabet har givet os danskere en lang række frihedsrettigheder, som vi i dag nyder godt af, ikke mindst fri bevægelighed.

Et Europa med fri bevægelighed
Jeg kæmper for, at vi danskere skal have frihed til at rejse, studere, handle og arbejde, hvor vi vil i EU. Det er muligheder, vi ofte tager for givet, men som er afgørende for Danmarks vækst, velstand og velfærd.
 
Danske virksomheder har brug for udenlandsk arbejdskraft. Når europæere betaler skat til dansk velfærd, er det også rimeligt, at de har ret til dansk velfærd.
 
Et grønt og bæredygtigt Europa
Jeg kæmper for et grønnere Europa med ren luft og rent vand. Og jeg tror på en fremtid med vindmøller frem for Putins gas. Hvis vi går forrest i klimakampen, giver det konkurrencefordele, skaber arbejdspladser her og nu og bidrager til et bedre klima og sundere miljø.
 
Derfor vil jeg arbejde for ambitiøse og bindende målsætninger for CO2-reduktioner, et reelt indre marked for energi og hurtige togforbindelser mellem Europas storbyer.
 
Et trygt og sikkert Europa
Jeg vil bekæmpe kriminalitet på tværs af grænserne. Derfor skal vi ophæve retsforbeholdet, og Danmark skal med i et stærkt politisamarbejde i Europa. Grænsebomme stopper ikke menneskehandel, børneporno og hjemmerøverier.
 
Mennesker på flugt skal behandles ordentligt, uanset hvilket land de kommer til i Europa. Derfor mener jeg, at de sydeuropæiske lande, som i dag modtager mange flygtninge, skal have mere økonomisk og praktisk hjælp. Ingen mennesker skal drukne i Middelhavet, når de flygter fra krig og fattigdom.
 
Ansvar for Europa, ansvar for Danmark
EU er en del af løsningen, ikke problemet. Et stærkt EU er i Danmarks interesse. Vi deler uløseligt skæbne med det øvrige Europa. Når det går op for Europa, går det op for Danmark – og omvendt. EU er vores mulighed for at få indflydelse på klodens fremtid.
 
Fordi Danmark er en del af Europa. Danmark har altid levet af at handle med omverdenen. Vores lille åbne økonomi og arbejdspladser er helt afhængige af hvad der sker omkring os.
 
Derfor skal vi tage ansvar – og bidrage til at skabe et økonomisk stærkt EU, der kan sikre Europa en central plads i verdensøkonomien. Ellers bliver EU løbet over af Kina og andre fremstormende økonomier. Der er ingen garantier for at Europa også fremover er et rigt og velstående kontinent. Det bliver vi kun hvis vi tager ansvar. Det er altafgørende for, at vi kan klare os i fremtiden i en verden karakteriseret ved globalisering og ny teknologi.
 
Vi skal tage ansvar i forhold til at holde sammen på den europæiske union i en tid, hvor kræfter søger at splitte os ad, tage ansvar i forhold til at sikre et robust finansielt system til gavn for realøkonomien, boligejere og virksomheder. Vi skal tage et ansvar for at hjælpe kriseramte lande på fode igen og sikre EU’s sammenhængskraft. Miljø- og klimaforandringer, jobskabelse og bæredygtig økonomisk vækst, ressourceknaphed, flygtningestrømme og sikkerhed er andre grænseoverskridende udfordringer, der løses bedst i fællesskab på trods af at Europa i øjeblikket i for høj grad er præget af politisk skepsis og institutionel lammelse.
 
For EU er verdenshistoriens mest succesfulde og forpligtende internationale samarbejde på et kontinent, der har været krigsskueplads og gennemlevet de største rædsler tænkes kan. I dag er EU en altafgørende ramme for dansk politik og Danmark bør deltage fuldt ud i alle dele af det europæiske samarbejde. EU er vores mulighed for at skabe en bedre verden.
 

 
Om mig
Jeg har boet i Bruxelles som barn, hvor mine forældre arbejdede i EU-Kommissionen. Efter mine studier arbejdet jeg som praktikant i EU-Kommissionen. Og i min tid i Dansk Industri arbejdede jeg bl.a. med EU i forbindelse med folkeafstemningerne om Edinburgh og Amsterdam-traktaten. Som medlem af Folketinget arbejdede jeg med økonomi og forsvars- og sikkerhedspolitik. Store og tunge emner, hvor EU spiller en afgørende rolle.
 
Jeg tog imod et tilbud om at blive direktør i en brancheorganisation for internet-medier i 2009 og har haft fire lærerige år i det private erhvervsliv, hvor jeg bl.a. har arbejdet indgående med EU-direktiver og forordninger på europæisk plan. Da jeg tog imod en opfordring om at blive kandidat til Europa-Parlamentet var det fordi jeg brænder for politik. Og fordi jeg har mærket hvor meget Europa-Parlamentet betyder i det daglige.
 
Jeg tror på at man kan gøre en forskel ved at sætte sig ind i sagerne og arbejde flittigt med dem. Alt sammen for at bidrage til den grundlæggende vision om fred i Europa. Jeg ser frem til at blive et aktivt medlem af den liberale gruppe i Parlamentet – Alliancen af Liberale og Demokrater i Europa – i samarbejde med vore politiske venner fra de andre medlemslande.
 
Gennem mine år som først folketingsmedlem og siden direktør i erhvervslivet har jeg på egen hånd oplevet, hvor vigtigt arbejdet er i Europa-Parlamentet. Lovgivningsarbejdet i EU fylder på mange områder stadigt mere. Jeg tager ansvar, og derfor vil jeg gerne være med til at påvirke beslutningerne der, hvor de bliver taget.
 
Curriculum Vitae
 
Uddannelse
Grundskole, La Cours vejens Skole, Frederiksberg, 1973-1982
Europaskolen, Bruxelles, Belgien, 1974-1977
Falkonergårdens Gymnasium, 1982-1985
Cand.polit., Københavns Universitet 1986-1992
Efteruddannelse
 
INSEAD, Young Leaders Programme, 1997
Wharton Business School, Links Programme, 2005
 
Erhvervserfaring
1989-1990: Studenterjobs i Sparekassen SDS, Unibank og senere Nordea
1990-1992: Sekretær for Marianne Jelved, gruppeformand for Radikale Venstre
1992-1993: Praktikant i EU-kommissionens direktorat for økonomi og finansielle affærer. Makroøkonomiske prognoser og landeanalyser
1993: Konsulent i Dansk Industris informationsafdeling med fokus på Edinburgh-EU-afstemningen
1993–1997: Økonomisk konsulent, Dansk Industris afdeling for afsætningsfremme. Rejste i Asien, Afrika, Syd- og Nordamerika på vegne af danske virksomheder, der skulle etablere produktion i udlandet
1997-1998: Dansk Industris informationsafdeling, denne gang med fokus på EU-afstemning om Amsterdam-traktaten
1998-2009: Valgt til Folketinget 11. marts 1998 i Københavns Omegn. Ordfører for bl.a. finans, erhverv, forsvar/sikkerhed og IT. Gruppenæstformand og -sekretær. Medlem af forsvarskommissionen 2008.
2009–2012: Adm.direktør i Foreningen af Danske Interaktive Medier, FDIM
2011: Medlem af mediestøtte-udvalget (Dyremose-kommissionen).
2011 –2013: Medlem af bestyrelsen i IAB Europe
2012 –: Vice-adm. direktør, Danske Medier, en fusion af syv medieorganisationer
 
Diverse
Rejst over hele verden, professionelt og privat
German Marshall Fund Fellow, 2000
Taler og moderator ifbm. møder og konferencer (Internet Governance Forum, digitaliseringsdagen etc.)
Forfatter til to bøger (“Midt i maskinrummet”, 1999, “Enter – et personligt bud på Danmarks IT-fremtid”, 2001). Bidraget til ”Brud – radikale værdier i en forandret tid”, 1994 og redigeret ”På sporet af den nye grundlov”, 1992. Skrevet utallige indlæg, kronikker, debatindlæg mm.
Sprog
 
Flydende engelsk, skrift og tale
Næsten flydende fransk, tale
Understands German
Fritid
 
Musik/trommer, cykling, tennis, litteratur, boksning